
Emilia Janiszewska-Turak
dr hab. inż., prof. SGGW
Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Instytut: Nauk o Żywności
Jestem inżynierem chemicznym i procesowym, specjalizującym się w inżynierii przetwórstwa żywności, z pasją do odkrywania nowych możliwości w technologii żywności i żywieniu człowieka. Ukończyłam Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, doktorat i dalszą karierę naukową kontynuowałam na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, gdzie rozwijałam swoją wiedzę i umiejętności w obszarze mikrokapsułkowania aromatów, barwników oraz fermentowanych soków warzywnych.
W pracy naukowej cenię interdyscyplinarność i innowacyjne podejście. Moją pasją jest ciągłe poszerzanie wiedzy, zarówno w obszarze badań naukowych, jak i poza nim. Uwielbiam wyzwania, a w życiu codziennym inspirują mnie góry, jazda na rowerze oraz szydełkowanie, które uczą mnie cierpliwości i determinacji.
Mam doświadczenie w pracy ze studentami, prowadzeniu zajęć, analizie danych i tworzeniu ciekawych prezentacji. W pracy z ludźmi stawiam na aktywne słuchanie i motywowanie – często słyszę, że pomagam w realizacji celów i zachęcam do działania.
Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą w obszarze technologii żywności, przygotowania artykułów naukowych, planowania eksperymentów oraz projektowania i prowadzenia zajęć dydaktycznych. Inspiruje mnie praca z metaforą i spojrzenie na problemy z różnych perspektyw, co pozwala na znajdowanie nieszablonowych rozwiązań.
Moje motto: „Tyle o sobie wiemy, na ile nas sprawdzono” oraz „Wiem, że nic nie wiem”.