Mariola Kozłowska
dr hab.
Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Instytut: Instytut Nauk o Żywności
Jestem adiunktem w Katedrze Chemii, Instytutu Nauk o Żywności. Prowadzę zajęcia z chemii dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Można mnie spotkać w salach dydaktycznych, jak i na korytarzach Wydziału Technologii Żywności oraz innych wydziałów SGGW. Poza zajęciami dydaktycznymi prowadzę także badania naukowe. Po uzyskaniu stopnia doktora w obszarze moich zainteresowań była synteza związków organicznych, zwłaszcza fluorowcopochodnych benzimidazolu i puryny, wykazujących określoną aktywność biologiczną. Obecnie głównym obszarem mojej działalności badawczej jest poszukiwanie materiału roślinnego, szczególnie wśród przypraw i ziół, bogatego w związki o właściwościach przeciwutleniających. Otrzymane ekstrakty roślinne mogą posłużyć do zwiększenia stabilności przeciwutleniającej wybranych tłuszczów, a tym samym mogą być rozważane jako potencjalne zamienniki syntetycznych przeciwutleniaczy. Surowce roślinne to także źródło olejków eterycznych i tłuszczu, który można zastosować w produkcji i stabilizacji lipidów strukturyzowanych lub jako substrat lipidowy w podłożach hodowlanych dla gatunku drożdży Yarrowia lipolytica, do syntezy enzymów lipolitycznych wykorzystywanych m.in. w przemyśle spożywczym.
Lubię pogłębiać wiedzę dotyczącą badań naukowych, jak i tę związaną z otaczającym nas światem, wiedzę o innych kulturach i nawiązywaniu relacji. Lubię spacery, spontaniczne wyjścia ze znajomymi oraz oglądanie filmów i seriali.
Zapraszam Studentów, którzy chcą rozwinąć swoje kompetencje naukowe, wykraczające poza tematykę bieżących zajęć. Ważna będzie wymiana poglądów i spostrzeżeń, rozumienie materiałów źródłowych, pisanie tekstów naukowych i wyciąganie wniosków. Oferuję tutoring naukowy, ale także możliwość odnalezienia i wzmocnienia mocnych stron. Cenię zaangażowanie, pomysłowość i chęć do rozwoju.
Preferowany rodzaj oferowanego tutoringu: naukowy / rozwojowy.