Jan Slósarz
dr
Dyscyplina naukowa: zootechnika i rybactwo
Instytut: Instytut Nauk o Zwierzętach
Jestem zootechnikiem, specjalistą w zakresie chowu i hodowli bydła. Interesuje mnie przede wszystkim możliwość zastosowania i wykorzystania różnych nowych rozwiązań technologicznych w produkcji zwierzęcej.
Główne kierunki moich zainteresowań naukowych:
- analiza zależności między poszczególnymi komponentami potencjału antyoksydacyjnego a miernikami obrazującymi zmiany o charakterze oksydacyjnym u wysokowydajnych krów rasy PHF;
- czynniki warunkujące jakość mleka krowiego oraz możliwość jego modyfikacji; efektywność użytkowania bydła rasy PHF;
- ocena pokroju oraz kondycja bydła mięsnego; zastosowania transkryptomiki, epigenomiki i proteomiki w analizie ekspresji genów kształtujących potencjał antyoksydacyjny mleka;
Moje doświadczenie praktyczne zdobyłem podczas licznych wyjazdów do gospodarstw specjalizujących się w produkcji bydlęcej. Uzyskane podczas nich kompetencje wykorzystuję w pracy dydaktycznej ze studentami. Ponadto pełnię funkcję prodziekana na Wydziale Bioinżynierii, Hodowli i Ochrony Zwierząt SGGW, już trzecią kadencję. Działalność ta pozwala mi lepiej zrozumieć młodych ludzi zaczynających kształcenie na uczelni. Częste rozmowy ze studentami pozwoliły mi nawiązać z nimi nić porozumienia, wesprzeć ich w trudnych sytuacjach i zrozumieć ich punkt widzenia.
W wolnym czasie uwielbiam gotować. Do moich ulubionych kuchni należy m.in. kuchnia podlaska. Kiedy nie gotuję, spędzam czas na wędkowaniu lub grzybobraniu.
Zapraszam ambitnych studentów i naukowców, którzy są zainteresowani rozwijaniem swoich umiejętności i wiedzy w dyscyplinie zootechniki i rybactwa, a szczególnie w hodowli bydła. Razem możemy zajmować się nie tylko analizą danych i opracowywaniem projektów, ale też pracą nad samym sobą i poszerzaniem własnych horyzontów.
Preferowany rodzaj oferowanego tutoringu: naukowy / rozwojowy.