Monika Trząskowska
dr hab.
Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Instytut: Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
W dyscyplinie naukowej „technologia żywności i żywienia” najbardziej interesuje mnie zagadnienie bezpieczeństwa żywności. W szczególności jakości mikrobiologicznej żywności oraz zasad i metod produkcji, które ułatwiają wytwarzanie żywności, która nie zaszkodzi konsumentowi. Mam także duże doświadczenie w projektowaniu produktów żywnościowych, szczególnie z dodatkiem dobrych bakterii.
W ostatnich latach moje doświadczenie pracy w laboratorium rozszerzyłam o analizę danych literaturowych i wykonywanie oceny ryzyka zdrowotnego (zgodnie z wytycznymi FAO/WHO).
Poza pracą lubię gotować i piec, szczególnie to co wymaga fermentacji :-D. Jazda rowerem, pływanie i żeglowanie należą do moich ulubionych sportów. Ponadto lubię uczyć się języków obcych i jest to pasja odkryta w dojrzałym wieku.
Mam duże doświadczenie w badaniach laboratoryjnych dotyczących jakości mikrobiologicznej i sensorycznej żywności, jako promotor prac dyplomowych (inżynierskich, magisterskich, doktorskich) oraz opiekun Koła Naukowego Żywieniowców. Aktywnie pracuję nad rozwojem osobistym poprzez udział w warsztatach i pracę własną.
W mentoringu mogę pomóc w: uczeniu się, szczególnie wyżej wymienionych zagadnień; w prowadzeniu badań do prac dyplomowych i innych; oraz w opracowaniu wyników i ich publikacji. Służę szeroko rozumianym wsparciem w planowaniu kariery naukowej.